David Přikryl

Volby? Díky, čau!

Mám potřebu se vyjádřit k některým argumentům, které se dokola objevují v diskuzích jako obhajoba neúčasti v druhém kole prezidentských voleb. Také proto, že obdobné argumenty se objevují i u neúčasti ve volbách ostatních.

23.1.2013 v 8:00 | Karma článku: 14.40 | Přečteno: 605 | Diskuse

David Přikryl

Janečkovo kolegium mesiášů

Nedávno se na mne z mediálního prostoru vynořilo hnutí Pozitivní evoluce. Protože se jedná o kuriózní (to tu ještě nebylo) aktivitu myslím, že stojí za to, zjistit o co jde. Shlédl jsem tedy několik hodin záznamů ze setkání Pozitivní evoluce (z šesti - Lucerna, Jihlava, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové a Pardubice, dále debatu zmíněnou dále, zběžně prohlédl jejich web a wikipedii). Své praktické návrhy představuje pan Karel Janeček poprvé ve formě trochu nesrozumitelné prezentace až na posledním vystoupení v Pražské Lucerně (záznam 3h).

5.12.2012 v 7:30 | Karma článku: 30.42 | Přečteno: 4862 | Diskuse

David Přikryl

Prezidentský projev

Přímé prezidentské volby jsou asi ještě nedoceněnou událostí v dějinách ČR. Je to poprvé, kdy do vysoké (nejvyšší) státní funkce je možno volit kandidáty bez toho, aby byli předem vybíráni politickými stranami. Je to poprvé v historii okamžik, kdy má česká elita možnost svobodně delegovat svého zástupce bez nutnosti dlouhého zdolávání překážek stranického postupu a s ním spojenou jistou konformnost, nabalení závazků vůči delegujícím stranám, a podobně. O to větší je moje zklamání, že se opravdu nenašel jediný kandidát, který by alespoň částečně byl vhodný pro roli presidenta tak, jak ji vidím já. Nezbývá, než se smířit s tím, že představitelem naší elity je skutečně postava úředníka, která není schopna nabídnout jiný program, jiné vize, než to, že se nebude schovávat a že bude naslouchat občanům. Je to klasický střet snílka (mne) se zdí reality. Nezbývá než konstatovat pozorované, že totiž česká elita opravdu nemá koho nabídnout - tedy někoho, kdo by kromě morálních vlastností, vizionářství, schopnosti vést, měl také ještě potřebnou vůli k moci. Popravdě nejvíce mi vadí ve veřejné debatě kandidátů absence vizí a apelů, které by kandidáty nějak odlišovaly. Debaty se vedou maximálně o kvalitě jejich účetních - o transparentnosti financování kampaní. Na další buď není místo, anebo materiál. Tak jsem si říkal - jak to, že nikdo neříká nic zajímavého? A pak - a co by tedy měli říkat? Tak si to zkus napsat sám, co chceš slyšet, když jsi tak chytrej! Tak jsem napsal takové slohové cvičení na téma prezidentský projev. Je to zajímavá disciplína. Domnívám se, že by si to měl zkusit každý sám, aby si ujasnil, jaké priority jsou pro něj důležité. (Kromě toho opojného pocitu možnosti promlouvat k národu, že .)

6.11.2012 v 22:33 | Karma článku: 17.35 | Přečteno: 883 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2116
architekt, OSVČ